Citromsárga-barna szövött-foltos váza

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘21.04.21)

Mára egy citromsárga-barna kombinációjú szövött-foltos vázát hoztam nektek. Már a készítése közben elképzeltem ahogy gyönyörű napraforgók pompáznak benne. Szinte látom magam előtt,… ragyog 🙂

Viszont most az elkészítés menetét hoztam nektek, ami viszont cseppet sem annyira egyszerű mint ahogy az első ránézésre tűnik. Az alap üveg egy karcsúsított kávés üveg, ami 17 cm magas, az alja szögletes a felső rész (száj) átmérője pedig 7 cm.

A tartószálak száma 18. Fontos, hogy ennyi legyen, ne több vagy kevesebb, mert ez a fajta szövött minta csak így jön ki. Bizony a színek elrendezése sem olyan egyszerű. Függőlegesen letettem 4 db barna szálat, vízszintesen 3 sárgát, sréhen pedig 1 szál sárgát és 1 szál barnát. Tehát 9 db papírvessző, de mivel 1 papírvesszőnek 2 vége van, így máris kijött a 18 tartószál.

Első lépésben megfontam az alját (szögletesítve), majd jött az oldalának a technikája, amit most szeretnék bemutatni nektek. Az alsó részen két szálas alapfonással fontam 4 sort barna papírvesszőkből.

Aztán jött a minta. A fonott szövött minta lapon volt 19 sor alulról felfelé (függőlegesen) és vízszintesen pedig 18 sor, ami a tartószálak számát jelzi. A fekete-fehér mintalapos lapon a fehér szín nálam citromsárga, a fekete pedig barna. Jól látszik az, hogy mi után mi következik. A tartószálakat sűrítettem(dupláztam), így 18 helyett valójában 36, de mivel párban álltak, így 18. Úgy rendeztem a tartószálakat hogy passzoljon, tehát dupla sárga, dupla sárga, 4 darab dupla barna stb… Ahol a tartószál mondjuk a képen barna, de nekem pont sárgára jött ki, akkor mellétűztem egy barnát, szóval nem minden dupla tartószál csak sárga vagy barna, hanem valahol mindkét szín szerepel. Ettől (is) különleges.

A minta amit használtam:

Az én jegyzetem pedig így néz ki. Értelemszerűen alulról mentem felfelé 1-19, ami a köröket jelzi. A sor elején az S a sárga szín, a B pedig a barna. Az M betű a mögött, az E pedig az előtt. Fontos, hogy minden soron jöjjön ki a 18, ami a tartószálak száma.

A folyamat:

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük