Sárga-barna nyílfonással készült váza páros tartópálcákra

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘21.05.07)

Mára ismét egy vázát hoztam, mi mást is, hiszen a fonott vázák időszakát éljük 🙂  Tehát a kávésüveg magassága 18 cm. Az alsó átmérő 8 cm, a felső 6 cm.

Színek: barna és citromsárga

A tartópálcák száma 20. Függőlegesen letettem 4 szálat, rá sréhen 1-1 szálat és vízszintesen szintén 4 szálat. Tehát 10 szálat ragasztottam össze, mivel 1 szálnak 2 vége van, így a tartószálak száma 20. Azért célszerű ennyire sűrűre csinálni, mert a nyílfonás sokkal jobban érvényesül, ma ugyanis a nyílfonás technikát mutatom be nektek páros tartópálcára.

Először fontam egy kör alapot két szálas alapfonással. Majd jött a felállítósor. Mivel túl közel álltak egymáshoz a szálak, így a felállítósort minden 2.szál mentén vezettem el és állítottam föl.

Az alsó részt is hármas gyűrűvel csináltam, méghozzá 1 sort simán, 1 sort fordítottan, így lett hármas gyűrű nyílfonással. Tehát a legalsó sor úgy készült hogy a két fonószál mögé (balra) betoldottam plusz 1 szálat, hogy a fonószálak száma 3 legyen. a legalsó soron mindig az aktuális utolsó (bal oldali szállal) haladtam 2 tartópálca előtt és 1 mögött. Amikor a sor végére értem, tehát az 1.szál ott volt, ahol kiindultam az 1.soron az utolsóval, akkor a jobb oldali szálat (1.szál) elvezettem 2 tartópálca előtt és 1 mögött, majd a következő szálat is 2 előtt és 1 mögött, majd a harmadikat is. Ezután jött a fordított hármas gyűrű. Az aktuális utolsó szálat elvezettem 2 tartópálca előtt és 1 mögött, de nem felül, hanem ALUL, így mentem körbe, s már néhány lépésnél jól látható a nyílfonás kirajzolódása. Ezután ugye ezt a hármas gyűrűt le kell valahogy zárni, mert két színnel és szállal folytattam tovább a fonást. Többféleképpen lezárhattam volna ezt a hármas nyílfonást. El lehetett volna zárni a sor végén a fonatba és akkor láthatatlan lett volna, de nem úgy tettem, hanem az aktuális 1.szálat elvezettem 2 tartópálca előtt és 1 mögött, majd a következőt is ugyanígy. A 3. (bal oldali) szálat pedig 2 tartópálca előtt elvezettem és 1 mögött, majd elvágtam és benne hagytam a fonatba. Odaragasztottam.

Aztán egyik szín maradt ugye barna, a másik pedig citromsárga. Nos, léphettem volna úgy is, hogy a váltószál után  a sima kettős alapfonást követően fordított kettős alapfonást csinálok, de nem így tettem. Hanem az elől lévő szállal(ami a pálca mögül jött ki) léptem 1 tartópálca előtt és 1 mögött, a másikkal szintén, így 1 sort mentem kettős alapfonással, majd jött megint ez, hogy egyikkel 1 előtt-1 mögött majd a másikkal is és aztán a fordított kettős alapfonás. Ez ugyanúgy nyílfonás mint a másik verzió, csak nem a váltószál után van a váltás, hanem 2 lépést megyek a váltószálon kerítésfonással, majd utána jön a váltás. Viszont mivel a hármas nyílfonásnál alul is így csináltam, csak ott három szállal, így a váltószál csúszott, ezért látszik az utolsó előtti képen a váltás gyakorlatilag 3 soron. Ez nem hiba, csak más technikai lépés. Majd lesz olyan váza is, ahol alul lezárom a hármas nyílfonást és a kettest másik szálakkal csinálom.

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük