Szellős-lépcsős fonás

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘21.06.03)

A mai fonás is érdekes. A szögletes kávés üvegem 18 cm magas, az alsó átmérője 8×8 cm és a felső pedig 6 cm.

Ezt a fonást csak és kizárólag páros tartószál mentén lehet elkészíteni. A kezdésem 4+4 kezdés, azaz 8 szál. A tartópálcák száma 16. Szögletesítés után megcsináltam a felállítósort, majd az alsó részt fontam két szálas alapfonással fehér (natúr) papírvesszőkből. Ezután jött a mai technika.

Használt színek: búzakék, rózsaszín, terrakotta, papagájsárga, szafari III.

A felső rész, ami kettős alapfonás pedig acélszürke, borsózöld, papagájsárga és szafari III színekkel lett festve. (ruhafestékkel!)

Nyugodtan lehet mondani a mai leckére, hogy csodálatos pasztell színek szüleménye. A tartószálakat pedig fehér (natúr) színekkel hosszabbítottam meg.

A technika lényege, hogy 2 tartószálhoz bedugok egy tetszőleges szálat hátra, majd az alől álló kis részt (jobb oldali) balra hajtom. A hosszabbik résszel (bal oldali) lépek minden tartószál előtt majd a tartószál mellett megtekerve balról jobb irányba. Ahogy haladunk észrevehető, hogy egyre feljebb jutunk, azaz lépcsőzetesen haladunk. Én 1 szálat 1x hosszabbítottam meg és amint elfogyott leragasztottam és lezártam. Amikor kész lett 1 kör lépcsősen, akkor jöhetett a következő szín a bal oldali szomszédos tartópálcákra ragasztva és lépegetve. Mivel mindig 2 szál mentén van a kezdés, így párosnak kell lenni a tartószálaknak, hogy végig lehessen vezetni a folyamatot. Arra kell ügyelni, hogy a tartópálcák ne csúszkáljanak, dőljenek.

A felső részt kettős alapfonással csináltam, miután minden 16 tartószálon végigmentem ugye 8 kezdéssel mert 2 szálra lett ragasztva a kezdő lépés.

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük