Karton aljú kezdés, elindulás és felállítósor!

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘21.08.03)

Mára ugyan elég alap dolgot hoztam, de akik most kezdik a papírfonást azoknak jó mankó lehet. Igaz őszintén bevallom nekem személy szerint nem tetszenek a karton aljú kosarak-mert én mindent fonok-ettől függetlenül ez is lehet egy kezdés ebben a technikában.

Viszont! Két évvel ezelőtt egy étterem farsangi báljának a plakátja volt ez a csodaszép álarcos kép. Elkértem,mert ellenállhatatlan vágyat éreztem aziránt hogy felhasználjam. Így kezdődött a történet… No de most térjünk vissza a technikára. Én Columbus ruhafestékkel festettem szürke és okkersárga színű papírvesszőket. Ezeket a vesszőket duplán ráragasztottam a karton aljára kb. 2 cm távolságnyira. Majd a másik kartont ráragasztottam.Így született meg a karton aljú kezdés.Mivel a két karton elég vastag és hullámos karton-ami nem egészen szerencsés- így két papírvesszőt (okker) összetoldottam és félbehajtottam. Aztán elkezdtem 1 sort fonni körbe két szálas alapfonással. Úgy is lehetett volna indulni, hogy a fonószálakat a két karton közé ragasztom és akkor a kezdés átmenete nem látszott volna annyira, de én a szálra ráhúzva kezdtem.Azért fontos hogy 1 sort fonjunk a felállítósor előtt, hogy a két karton széle valamelyest takarva legyen. Többek közt ezért sem szeretem a karton kezdést…

A felállítósor: Az a művelet, amikor a fonat vagy karton alján lévő fekvő tartószálak fel vannak állítva. Ezek a szálak lesznek a kosár oldalának a tartóbordái,amit körbefonunk.

Én annyi trükköt belecsempésztem, hogy a tartószálakat minden második dupla szál alatt elvezettem és felállítottam. Így haladtam körbe. Lehetett volna úgy is hogy minden szál(ak) alatt elvezetem és felállítom, de ha a tartószálak duplák akkor így mutatósabb a felállítósor pereme.

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük