Kék-halványbíbor nyílfonásos váza páratlan tartópálcákra

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘22.06.20)

Mára egy nyílfonásos vázát hoztam, páratlan tartópálcákon fontam (19), így a minta teljesen másképp jött ki mint a pároson. Szerintem mutatós. Akkor vegyük is át a részleteket. A váza magassága 18 cm, alsó átmérője 8 cm, a felső pedig 6 cm. Az alapja kör.

Az alját úgy csináltam, hogy 4 tartópálcát letettem függőlegesen, majd 1-1 pálcát sréhen és 4 pálcát pedig vízszintesen. Tehát ez ugye 10 pálca, de mivel 2 vége van 1 pálcának, így 20 lenne a tartók száma, na de nekem 19 van. Hmmm..hogy is van ez? Úgy, hogy az egyik sréhen lerakott szál egyik vége volt a fonószálam, így máris a 20 csökkent 19-re. A közrefogás után rögtön elkezdtem kerítésfonással fonni az aljat.

Ezután jött az alsó rész hármas nyílfonással. Kék színnel csináltam és ígértem, hogy leírom a menetét, hiszen ezt másképp zártam le mint a péntekit.

Tehát volt 3 fonószálam, amivel mentem körbe az aktuális utolsóval /bal oldali/ 2 előtt és 1 mögött ritmusban. Amikor végigértem a soron, akkor jöhetett a fordított nyílfonás, no de itt álljunk meg egy pillanatra. Ott hagytam abba az első kör hármas nyílfonást, ahol elkezdtem. Tehát az 1.szál(jobb oldali) ott van, ahol kiindult az alsó sor bal oldalija. A bal oldali szállal mentem 2 előtt és 1 mögött, de az elvezetést a 2 tartópálca ALATT csináltam s így mentem körbe fordítottan, amíg a kezdő szálhoz nem értem, ahol legelőször kiindultam. Majd ezt a részt lezártam a következőképpen: Az utolsó fonószállal (bal oldali) mentem 2 előtt 1 mögött úgy mint a fordítottnál, tehát 2 tartópálca alatt. A középsővel (ami a bal oldali lett ugye) mentem 2 előtt és 1 mögött és a fonatba 1 szál alá bedugtam. Majd pedig az utolsóval szintén mentem 2 előtt 1 mögött és 2 szál alá bedugtam. Így gyakorlatilag úgy elkészült a hármas nyílfonás, hogy “láthatatlan” a váltás/befejezés.

A kettes nyílfonást pedig kék és halványbíbor szálakból készítettem. Szigorúan ügyeltem arra, hogy azon a szálon legyen a váltás, ahol a hármas nyílfonásnál. Mentem 1 sort sima kettős alapfonással, majd a váltószálnál az egyik szállal mentem 2 lépést kerítésfonással, előtte mögötte, majd a másik szállal is két lépést így és folytattam a fonást fordított kettős fonással. A váltószál mindig ugyanaz volt, így a végére a váltás rész érdekes “kupolaszerű”. Ügyeltem arra, hogy a tartószálak ne csúszkáljanak és  mutatós legyen az egész.

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük