Óriás virág a vázán :)

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘22.09.28)

A mai leckében bemutatom, hogy egy óriás virág formát hogyan is fontam bele a mintába. A kávés üveg magassága 17 cm. Az alja szögletes 8×8 cm. A felső átmérője 7 cm.

A tartószála száma 17. Az alját úgy készítettem, hogy 4 szálat letettem függőlegesen, egyet sréhen és 4 szálat pedig vízszintesen. A sréhen lerakott szál egyik vége fonószál, így a tartószálak száma 17. Mentem pár kört kerítésfonással, majd betoldottam plusz 1 szálat fonószálnak, így az alját pár kör kerítésfonás után szögletesítettem két szálas alapfonással. Használt színek: ezüst (natúr újságpapírt bekentem ezüst színű akril zománc festékkel és száradás után nagyon szép gyöngyház színe lett). Aztán a virágmintához használtam skarlátpirost, borsózöldet és citromsárgát. A minta fölfelé 13 sort vesz igénybe és egy ilyen szögletes karcsúsított vázán pedig nagyjából 37 sort lehet fonni. Így az alsó részt két szálas alapfonással fontam ezüst színnel 12 sort, majd jött a 13 sor a mintával és a felső rész két szálas alapfonás ezüsttel. Nagyjából középre került a minta, ahogy terveztem eredetileg.

Amire nagyon ügyeltem, hogy a minta a váza elejére essen. Az óriás virág mintát a pinterestről szedtem és ott a képen a tartópálcák száma 13, viszont akkor ha 13 tartópálcán csináltam volna, akkor nem érvényesült volna. Így úgy vázoltam fel, mintha 17 tartópálcán lenne eredetileg is. Tehát a sor elején volt 2 szál és a sor végén is (2+2=4) 13+4=17.

Itt van a vázlat, alulról mentem felfelé. A diagram alsó/vízszintes része 17 a tartópálcák számára utal, a felső/függőleges pedig a sorokra/körökre (17).

Íme a vázlatom: 

A technika lényege, hogy ahol kellett, ott cserélgettem a színeket,  tehát ezüstről citromsárgára, pirosra ill.zöldre. Ügyelni kell, hogy még 1 lépést se rontsunk el, mert az egész minta csúszik és lehet lebontani. A tartópálcák csúszkálására is ügyeljünk. Bár az erősítésnél még sok minden korrigálható.

A fázisképek:

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük