Hőlégballon felső részének kezdése és azsúr berakásai

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘23.09.06)

Mától egészen péntekig bezárólag jön a hőlégballon felső részének kezdeti fázisai. Bizony ebből a leckéből is nagyon sok mindent megtanulunk.
Az indulás 12 szál papírvesszővel történt. Négy szál függőlegesen és 4-4 jobb és bal oldalon félbehajtva fektetett V alakban kitéve. Mindezt összegumiztam, hogy megkönnyítse a folyamatot. Két szálat összetoldottam, majd félbehatottam és elkezdtem a két szálas alapfonást négyeseket közrefogva 3 sort (kört). Ezután jött az érdekesség, mert minden 4-es szál közötti részre betoldottam 2-2-2-2-2-2 félbehajtott szálat és hozzáfontam az alaphoz. Ez is egyfajta tartószál sűrítés, csak nem beszúrással hanem hozzáfonással. Így haladtam 4-2-4-2 stb.stb közrefogással 1 kört, majd azután az egészet négyesekre vettem és úgy haladtam körbe három kört, majd kettesére vettem a fonatot. Így haladtam aztán 10 kört és minden szál mellé betoldottam jobbról és balról 1-1 szálat és ismét négyeseket fogtam közre. Szépen így haladtam tovább még 2 sort, majd kettesére vettem a fonatot.
Öt sor után nekiálltam azsúrozni. Azaz minden második dupla szálon mindkét fonószálat megfordítottam a tartópálca körül mint a szögletesítésnél. Ez azért volt fontos, hogy a hőlégballon szellősebb és hajlékonyabb legyen, amikor fonás közben a gömbszerű forma alakítva volt.
Ezután jött 5 sor sima kettős alapfonással, majd ismét azsúroztam, de most ellentétesen minden második dupla szálon, tehát ahol 6 sorral lejjebb volt azon a szálakon nem, amin ott nem volt, ezen a részen pedig ott van.
Ez igazán különlegessé és széppé tette, majd ismét fontam 5 sort. Ezután a legnagyobb lavóromba belecsúsztattam, hogy gömbölyded legyen, ugyanis ilyen gömbölyded formánál nincs felállítósor. Hígított faragasztóban áztattam pár percet , alakítottam, formáztam, majd a gyermekeim fitnesz labdáját is körkörösen meghempergettem a lavórban a fonaton.
Száradás után fontam tovább, majd ismét erősítettem és gömbölyded formává alakítottam még nedves állapotában és úgy folytattam tovább. Itt már szálakra volt bontva a fonat.
Holnap jön a színes rész, az is nagyon izgalmas lesz 🙂
Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük