Hőlégballon felső részének befejezése és fontos tudnivalók

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘23.09.08)
A mai nappal a hőlégballon befejező részét hoztam. Bizony ez egy nagyon kiadós leckefolyamat, de aki érez magában affinitást és van ideje/türelme, az álljon neki, mert csodálatos tud lenni a végeredmény.
Mára az utolsó/befejező részt hoztam. Ez is érdekes, hiszen a folyamat minden egyes momentuma rendkívüli kihívással járt.
Miután befejeztem a színes részt és az azsúros sort, azután a szálakat kettesére vettem és úgy fontam 2 szálas alapfonással. Ügyeltem arra, hogy nagyjából egyenlő távolságra álljanak, hiszen az arányok nagyon is fontosak a fonásban még akkor is ha kézimunka és nem a gépsorról pottyant le. A tartószálakat folymatosan befelé dönöttem és összesen 72dupla szál állt ezen a részen. Ahogy fogytak a sorok és közeledtek egymáshoz a szálak, kivágtam 1-1 papírvesszőt. Tehát a tartószálak folyamatosan csökkentek. Az igazi különlegessége pedig az ennek az alkotásnak, hogy volt egy mogyorófavesszőből hajtogatott kör alapom, amit egy Erdélyi papírfonó mester asszonytól kaptam még sok-sok évvel ezelőtt. Tudtam, hogy egyszer méltón fel fogom használni. Amikor a hőlégballon felső részének alsó harmada elérte a mogyorófa körnek az átmérőjét, akkor beletettem a fonatba és a duplán álló tartószálak jobb oldali szálait belefűztem és áthurkoltam rajta. Nyilván jó szorosan, ezzel tartást biztosítva neki. Miután ezzel a résszel elkészültem, vastagon bekentem faragasztóval a hurkolt részt és 1 éjszakára hagytam hogy megkössön. Az életbe nem fog szétjönni. 🙂
Ezután folyamatosan szűkítettem a kört és a felesleges dupla szálakat menet közben kivagdostam és végül már csak 24 dupla szál maradt tartópálcának. Így mentem végig és a lezárást pontosan úgy csináltam mint az alsó négyzetes résznél. A dupla szálakat a következő szálak mögött kifelé vezettem, majd megfogtam az egyik párost és a következő tartópálcák kihejtott szálai felett tőben befűztem a szálakat és így haladtam körben. Végül a peremet jó vastagon beragsztóztam, a szálak végeit levágtam, ragasztottam és csipeszeltem, 1 éjszakára hagytam. Végül pedig az alsó és felső részt összeállítottam. 0,6 mm-es drótokkal több ponton rögzítettem a csavart lógó szálakat. Az egyik pont volt a mogyorófakarika.
Fontos tudnivalók: Folyamatosan erősítettem higított faragasztóval. Nem ecsettel, hanem egy kiürült sanytol fujkás flakonból spricceltem a fonatot. Csak a felső rész felső harmadát „áztattam” a lavórba, minden más részt folyamatosan fújkáltam, igazítottam, hagytam száradni.
Ügyeltem a szorosságra. Az újság Szerencsemix újság, vagyis ahogy sokan ismeritek, a lottós újság. A papírvesszők 62 cm hosszúak, de a végeit sréhen levágtam, így 60 centisek lettek. A citromsárgát, a bíbort és a zöldet Perla fapáccal festettem (a papírvesszőket). A narancssárga, lila és kék színek ruhafestékek, de a színek intenzitásához rásegítettem egy kis falszínezővel (dipi márkájú)-ami évek óta lejárt 😀
A rózsaszín akril festékkel volt festve, a türkiz zöld pedig maradék ruhafesték és tojásfestékek összekutyulva (zöld és kék)-ilyen gyönyörű színt eredményezett.
Végül a fonás és erősítés után a fehér részt lefújtam maradék fehér sprayfestékkel, a színes részt pedig lakksprayvel.
Összesen 727 szál fehér, 35 citromsárga, 33 narancssárga, 29 rózsaszín, 35 bíbor. 31 türkiz zöld, 29 zöld, 37 kék és 27 szál lila papírvessző fogyott el. Összesen 983 db papírvessző 🙂
Méreteket tekintve az alsó rész alja/feneke 17×17 cm. Az alsó kocka kosár 16,5 cm magas. A felső rész fogantyúval (ami drótból készült) 52 cm. A felső rész legszélesebb része körben 185 cm. Az egész magassága alsó-felső résszel és az összekötőkkel kb.85 cm magas.
Kislányom gyermekfelügyeletébe fontam búcsúajándékként, ahová bölcsi(be) (helyett) járt. Nagy volt az öröm és nekem pedig egy óriási kihívás, főleg hogy nem volt formám/sablonom.
Videó pedig készülőben 🙂
Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük