Hőlégballon felső részének színátmenetes rácsos része

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘23.09.07)
A hőlégballon felső részének 1/4-ed része készen van, de inkább 1/3-a, ugyanis ez a széles, gömbölyded rész cseppet sem volt könnyű formailag. Folyamatos erősítés és igazítás volt szükséges. A legszélesebb/legkitüremkedőbb részen is azsúroztam, majd fontam 5 sort, aztán minden második tartópálcához beszúrtam 1-1 tartópálcát a rácsos mintához. Na itt lett az egész egy nagy papírkazal és nagyon-nagyon kellett figyelnem, ugyanis 192 tartópálca lett. Úgy fontam itt 1 sort, hogy a három szálakat „azsúroztam”, de csak az aktuális belső fonószálat tekertem meg a tartópálca körül. Ezt követően a betűzött szálakat lehajtottam és elkezdtem fonni a színes részt ugyanúgy mint az alsó résznél.
A színes résznél először fontam körbe 2 sor zöldet, majd 2 sor kéket, 2 sor türkiz zöldet, majd két sor lilát. Ezután a lehajtott szálakat kereszteztem, tehát a jobb oldaliakat jobbra dönöttem a szomszéd tartópálcához, a bal oldaliakat pedig balra a szomszéd tartópálcához, majd fehér és lila szálakkal fontam. Tudatosan ügyeltem arra, hogy azok a szálak, amik hármasával álltak azok előtt fehér legyen a fonószál, a szólóban állt szálak mellett meg színes. Ebben az esetben lila-fehér és bíbor-fehér váltásban, ugyanis a következő rácsos szakasz rész bíbor színnel kezdődött 2 sorban. Ezt követte 2 sor rózsaszín (ez új szín, ugyanis az alsó részben nem szerepelt rózsaszín), a rózsaszín után jött 2 sor narancssárga és 2 sor citromsárga. Ezután jött a lezárás vagyis a lehajtott szálakat ismételten kereszteztem. Ügyeltem arra, hogy szoros legyen a fonás és maga a rácsos rész is. Plusz itt már tudatosan kellett arra is figyelnem, hogy szépen lassan szűküljön az egész, hiszen a hőlégballon is lefelé csúcsosodik, szűkül.A következő rácsos résznél megint csak világos színekkel mentem a sötétebbek felé, mert a 4 rácsos rész egymás tükörképe. Tehát jött 2 sor citromsárga, 2 sor narancssárga, 2 sor rózsaszín és 2 sor bíbor.
Ezt követően mint ahogy az előző soroknál is fehér és lila, valamint fehér és bíbor szálakkal lezártam és jött az utolsó színes rész 2 sor lilával, 2 sor türkiz zöld, 2 sor kék és lezárásként 2 sor zöld következett. Itt már egyre szűkebb lett a kör és sokkal nehezebb volt a rácsos rész tartópálcáit összefogni. Lezárásként fehér és zöld színekkel fogtam közre a minden második lépésben lévő tripla szálat. Természetesen ügyelve arra, hogy a hármas részeken a fehér fonószál legyen elől és a zöldek pedig a szimpla szálak előtt.
A következő sorban szintén azsúrozás következett. Minden tripla szál körül a fonószálakat megtekertem, így nagyon stabilan közre lett fogva a tripla szálak. Ezt az azsúros részt és az ezt követő fonást már csak is fehér szálakkal fontam. Viszont ennél az azsúrnál a hármasok körül csak az aktuális hátsó szálat tekertem körbe, az elől lévő fonószálat nem.
A holnapi leckében bemutatoma befejező részt 🙂
Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük