Marianna Darkfire Mikulás csizmája

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘23.12.01)

Mára egy kedves csoporttagom Marianna Darkfire Mikulás csizmáját hoztam nektek.

A papírvesszők előre voltak festve Columbus ruhafestékkel. A talp rész feketével, a csizma teste pedig meggypirossal. A fehér rész festetlen. A pálcák hossza itt is 47 cm végek vágása nélkül. 24 óra ill. Kelet Magyarország napilapok, amiből gyártja a papírvesszőket. Neki ezek váltak be.

Talphoz 3 fekete tartópálcát rakott függőlegesen, ebbe kerítésfonással 5 fonópálcát fűzött.. Meg van az alap. A tartópálcákat szaporította 7-re kerítésfonással folytatva.

Bal oldalt 5+7+5 – jobb oldalt. Ezek a tartópálcák.
 Két pálcát összedugott, félbehajotta és elkezdte fonni, mint az ovális kosarak alját.
Kb. 4- sor fonás után visszafordította a fonást az ovális részben a 7 pálca közül 4. pálcánál , de másik irányba, h ne nyílfonás legyen. A csipesz jelzi hol kezdte visszafordítani, ebből 2 sor kell oda-vissza. A széles a lábfej része.
Utána újra körbefonta 2* s ott hagyta abba, ahol kezdte a félbe hajtott pálcával a körbefonást.
Volt otthon neki kemény habszivacsa. Azt lábfej méretűre faragta. Azt hozzákötötte egy vékony gumiszalaggal a talp részhez, amit a végén ki lehet húzni.
Ezután felállította a tartópálcákat. Megjelölte a kezdő pálcát, onnan 3 pálcás fonással(hármas gyűrű) 2 sor a csizma talpvastagsága lett.
Majd lecsípte a fekete tartópálcákat, kicserélte pirosra. Mindig ferdén vágja pálcavéget, h rá lehessen húzni az újat nem fordítva. Minél közelebb a fekete részhez.
A talp részen csak egy pálcát dolgozott el. Általában, ha nem muszáj, nem dolgozza el a pálcákat, hanem hozzáfűzi a következő színt.
Tehát a tartópálcák cseréje után elkezdte körbefonni a lábformát. Amikor szűkülni kezd az orr felőli rész a tartópálcákat addig fogta kettesével össze, míg kialakult az gömbölyű orrész a szár kezdeténél pedig a megmaradt tartópálcákat tovább fonta a szokásos módon körbehaladva. Viszont még pár pálcát a szárnál fentebb szintén szűkíteni kellett. Végül már úgy adta ki magát a csizma szára, csak 15 tartópálca maradt a szűkítések után.
18,5 cm-nél eldolgozta a szálakat. Amikor összefogtam a tartópálcákat, akkor 2 sor körbefonás után mindig kivágta az egyiket,hogy ne legyen túl vastag. Aztán egy kartonból vágott egy 4 cm széles csíkot, azt befűzte a tartópálcák közé. Ezután a csík fölött újból kezdte a körbefonást úgy, hogy egy piros pálcát kettéhajtott. Azt nem is ragasztotta oda. A szalag fölött 1,5 cm piros rész fonás van, majd fehér tartópálcát tűzött a pirosak mellé és kb. 3,5 cm-ig már fehér pálcákkal fonta meg a csizma tetejét.
A befejezés az eddigi kosaraihoz hasonlóan csinálta három páros szegéssel.
Aztán vizet-faragasztóval 50-50% arányban keverve erősítette és selyemfényű vízbázisú lakkal kezelte.
Volt otthon övcsatja, amit lefújt arany festékkel, belefűzte a selyem szalagba, majd aztán körbefűzögette a tartópálcáknál és ragasztó pisztollyal rögzítette. Ha valakinek nincs övcsatja, az helyettesíthető formára vágott filccel.
Remélem mindenkinek inspiráló Marianna Mikulás csizmája és a hétvégén meg is lehet szépen fonni.
Rika

 

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük