Csigajelmez fonás! AJÁNDÉK MINI LECKE :-)

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘24.02.10)

Ahogy ígértem, mára hozok egy ajándék mini leckét, ami nem más mint egy csigaház formájú farsangi jelmez. A kis modellem a 3 éves kislányom, aki a betegsége miatt lemaradt a farsangról, de ettől függetlenül a csiga jelmezét megcsináltam és ha meggyógyul és minden jól alakul, akkor a bátyja farsangján lehetősége lesz viselni a jelmezét.

A színét ő választotta, hogy legyen sárga, de csillogós. A csigavonulat színét is ő választotta, hogy legyen barna 🙂

A festett papírvesszők a fél éve hányódott 60 centis Szerencsemix újságból tekert papírvesszők, amelyekből fontam nyáron a hőlégballont. Tudtam, hogy egyszer méltón fel fogom használni a maradékot és ez így is történt. Szeretem, hogy mindennek története és körforgása van az életemben.

Nos, akkor kezdem is a lépéseket. Első körben 6 db papírvesszőből csináltam egy csillagvirágot, vagy ahogy sokan ismerik „szakuravirágot”. Szeretem ezt a kezdést és ez volt az alapom. Majd ezután 2 papírvesszőt összetoldottam, majd félbehajtottam és elkezdetem fonni 2 szálas alapfonással. Három kört kettesével, majd szálakra szedtem a fonatot és folytattam tovább a fonást.

Amikor már elég távol voltak egymástól a tartószálak-több mint 2 cm-nyi távolságra- akkor minden szálra ráhúztam egy összetoldott és félbehajtott szálat így a szimplából tripla szálak lettek. Ideiglenesen a dupla szálak álltak felfelé, míg a szimplát ami a földön volt jó szorosan fontam azsúrtechnikával, vagyis az aktuális alsó fonószálat megtekertem a tartópálca körül. Amikor körbeértem, akkor leengedtem a szálakat vízszintesen a földre és fontam 1 kört úgy, hogy a három-három tartószálakat közrefogtam. A következő körnél már szálakra bontottam a fonatot és úgy haladtam tovább.Amikor meg volt a 20 cm-es átmérő alj, ami a csiga alja/hátoldala, akkor 3 helyen selyemszalagot fűztem bele a fonatba belülről kifelé és kint, azaz az alján megkötöttem. Az egyik szál az egyik kézre köthető, a másik a másik kézre és az alsó(leghosszabb) pedig a deréknál megköthető. Ezt azért volt fontos megcsinálni, mert az az alj nem levehető, így ha ezt  a fonás közben nem csinálom meg, akkor utólag már nem lehetett volna megoldani, ugyanis az egész csigaház zárt.

Az alsó legszélesebb részt, azaz a csigaház alját hármas gyűrűvel fontam meg. Szélesítettem, majd szűkítettem gömbölydeden. A 2.közép részt már két szálas alapfonással csináltam, mert már közelebb voltak egymáshoz a tartószálak, így felesleges lett volna azt is hármasgyűrűzni.

A 3. keskenyebb résznél már folyamatosan szűkítettem a fonatot és kettesére vettem a szálakat és úgy fontam. Végül a csigaház nagyjából 3/4 részénél minden dupla szálat a következő szál mögött kifelé vezettem, mintha peremet készítettem volna. Amikor ez készen lett, akkor szimplára vágtam a szálakat, azaz minden 2.tartószálat levágtam tőben.

A felső részt pedig spirálfonással készítettem. Először 9 szállal kezdtem a spirálfonást majd ahogy mentem felfelé a csúcsig folyamatosan szűkítettem a tartópálcákat 8,7,6,5 és legvégül 3 szálra és lezártam.

Aztán jött az erősítés 1x hígított faragasztóval, majd az egészet átkentem fehér lazúrral, hogy világosítsam (arról nincs kép), ezután lefújtam világos keki színű kréta sprayfestékkel. Majd sárga betonfestékkel átkentem az egészet.

A csillogó hatást pedig réz, ezüst meg krémszínű gyöngyházfényekkel értem el, ami a képen nem látszik. A csigavonalat pedig hármasfonással fontam. 3 szálas 48 cm-es papírvesszőket 4x hosszabbítottam meg. A fonatot diópácba áztattam és száradás után ragasztópisztollyal ráragasztottam a csigaházra.

A szarvacska is egyszerű művelet volt. Adott volt egy régi drót hajpánt, azt körbetekertem zseníliadróttal és a szarvacskákat is zseníliadrótból hajtogattam és rátekertem a hajpántra.

A ruhát,ami nagyon finom anyag a Hádában vettem párszáz forintért. Azt akartam, hogy kezeslábas ruha legyen és ne 2 részes.

Armida mosolyát elnézve, nagyon boldog 🙂 és én is, hogy mindezt megvalósítottam.

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük