Gomba jelmez fonás AJÁNDÉK MINI LECKE

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘24.02.17)

Tegnap sikeresen lezajlott a fiamék farsangja az iskolában és igaz hogy a véghajrában, de sikerült fonnom neki egy gomba kalapot. A mai leckében ezeket a lépéseket szeretném bemutatni. A gombát maradék papírvesszőkből fontam, amik maradtak a tavaly nyári hőlégballon szálaiból. Így ez egy szuper újrahasznosítás és újrafelhasználás egyben.

Első körben volt egy csillagvirág (szakuravirág) kezdésem. Egy kalapot vettem a Hádában, amit legvégül belevarrtam a kalap belsejébe, hogy e nyomja a fejét. No de térjünk vissza a kezdésre. A tésztaszűrő egy jó kis sablon a fej részre, aminek szintén nagy hasznát vettem.

Először fontam 3 kört úgy, hogy kettesére vettem a fonatot. Majd szálakra vettem a fonatot és addig fontam míg legalább több mint 2 centi távolság nem lett a tartópálcák között. Na és még az is fontos szempont volt, hogy a tésztaszűrő legaljának az átmérőjével is egyezzen. Utána a tartópálcákat sűrítettem elég sajátos módon. Két szálat összetoldottam és félbehajtottam, majd minden  tartószálra (12) ráhúztam. A felfelé állított szálakat összecsipeszeltem, hiszen azok lettek a kalapbelsőnek a tartószálai.

A lent maradt szálakat fontam körbe azsúrozással úgy, hogy az aktuális alul lévő fonószálat megtekertem a tartószál körül, ezzel is stabilitást biztosítva, hogy ne jöjjön szét, ugyanis ha nagy a távolság, akkor nehéz szép fonásarányt tartani.

Egy kör után ismét sűrítettem a tartószálakat. két szálat összetoldottam, majd félbehajtottam és a 2 távol álló tartószál közé betoldottam és vízszintesen lefektettem ezeket a dupla szálakat. Aztán így fontam 1 kört, majd a 2.körtől a dupla szálakat szimplára vettem és haladtam szépen körbe-körbe. Miután a nagyobbik részt (karimát) megfontam, után a belső részt is elkezdtem fonogatni. Ügyeltem arra, hogy ne legyen túl nagy, de túl kicsi sem. Fiam fejkörtérfogata 55 cm és a belső rész kb 58 cm-es lett, pontosan a szivacs belsők és a kalap miatt, hogy ne törje a fejét.

A külső résznél ügyeltem arra, hogy jó széles legyen az átmérője és bő 52 cm lett. A karima szélén szintén azsúrfonást csináltam. Az aktuális alsó fonószálat megtekertem a tartószál körül. Ugyanezt megcsináltam akkor is, amikor a kalap lemezeit fontam. A tartószálakat amennyire lehetett befelé hajtottam  és fontam a belső sapkarész irányába.

Közben amikor a belső rész elkészült, akkor ragasztottam bele mosogatószivacsokat, majd a kalapot is beletettem és a belső részt a fonaton keresztül belevarrtam.

Majd a lemezkéket fontam egészen a belső kalap betét karimáját eltakarva. Időközben folyamatosan erősítettem hígított faragasztóval.

Amikor a fonás készen lett, jött a festés. A kalap külső kalapját lefestettem hígított piros temperával, majd maradék piros sprayfestékkel lefújtam és lazúroztam.

Belül a lemezeket pedig fehér színű lazúrral kezeltem le, majd végül krémszínű evrika vizes bázisú zománcfestékkel.

Mivel arra nem volt időm, hogy kis karikákat tekergessek papírvesszőkből (pedig úgy lett volna az igazi), így vattakorongokat ragasztottam a gomba kalapjára és a korongokra meg vattát, hogy még rusztikusabb legyen. Farsang után már lekentem ezeket is hígított faragasztóval és fehér lazúrral, így már a vattás rész nem bomlik, csak hát az idő sürgetett.

Így is szép lett az eredmény. A kisfiam és a kislányom párban testvérként az 1.számú helyezést kapták. Tehát nyerő volt a kis csigám és a nagy légyölő galóca gombám.

Rika

 

 

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük