Cicaház fonás 1.rész

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘24.06.06)

Mára egy nagy projektem 1.részét hoztam. Ezt a cicakosarat tavaly fontam és kedvet kaptam, hogy 2 leckét csináljak belőle.

Az alapja ovális, aminek a hossza 50 cm, a szélessége pedig 30 cm. Kimértem az asztalomon alkoholos filccel 25 cm hosszúságot és letettem a papírvesszőket függőlegesen kb. másfél cm távolságnyira. Ez 18 db papírvessző volt. Kiszámítottam az ovális alj hosszát és szélességét 25 cm hosszúnak és 5 cm szélesnek kellett lennie, hogy a kívánt méret meg legyen mire megfonom.

Az egyik kedvenc ovális alj kezdéssel kezdtem. Tehát 18 szál függőlegesen (a felső részt festőszalaggal az asztalhoz ragasztottam) és kettős alapfonással a közép résznél fontam 1 sort ügyelve arra, hogy a tartószálak távolsága ne csúszkáljon. J meg arra is ügyeltem, hogy jobb-és bal oldalon is a papírvesszők végei kiálljanak. Így vízszintesen 8 sort csináltam kettős alapfonással, azaz 16 szállal. Amikor az alap elkészült, akkor az alsó szálra húztam 2 összetoldott szálat és az óramutató járásával ellentétesen nekiálltam fonni körbe. Alul-és felül szálakra bontva a fonatot haladtam kettős alapfonással. Oldalakon viszont sűrűn álltak a szálak, így 2 kört mentem 8-as közrefogással, majd 4 kört négyessel és 8 kört kettessel. Ezután a 18 kör után lettek az oldalsó szálak is 1,5 cm távolságnyira kb.amikor is szálara bontottam a fonatot és úgy haladtam tovább. A szálak nagy részébe húztam 0,6 mm-es drótot, mert tudtam, hogy bitang erősnek kell lennie.

Menet közben mértem folyamatosan mérőszalaggal és amikor elértem a kívánt hosszt, ami 1 cm-el nagyobb lett, akkor készen lett az alap. Az sohasem baj ha 1-2 cm-el nagyobb az alap, hiszen erősítésnél még lehet formázni nagyszerűen. A fonat belső része a két szélső közrefogások között lett 26 cm, így úgy gondoltam, hogy az ajtó szélessége is annyi legyen. A magassága pedig 24 cm, hiszen egy cica család lakik benne. Fontos, hogy kényelmesen elférjenek. Vastag drótból hajlítottam meg.

Az oldalfonás szintén 2 szálas alapfonással volt és a kosár kifelé szélesedik, majd szűkül és arra jön rá az emelet.

Folyt.köv holnap.

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük