Papírfonás Nagyvonalakban

A papírfonás egy igen elterjedt kézműves hobby, ami gombamód terjed az interneten. A pontos eredetét nem lehet tudni hogy honnan indult,de Oroszországban, Spanyolországban, Szlovákiában nagyon nagy teret hódít és számos külföldi videó van róla a legnagyobb videó megosztó portálon.

Olcsó hobby tevékenységnek tűnik mindaddig amíg az újság beszerzéséről van szó, de az egyéb további hozzá szükséges alapanyagok mint a festékek,lazúrok,lakkok már nem olcsók, viszont számos kreatív tevékenységnél olcsóbb. Az egészen kicsi kosaraktól kezdve a nagy tárolókig, szekrényig szinte bármit meg lehet fonni papírból. Sok esetben a tervezés nehezebb feladat mint a kivitelezés. Az sem mindegy hogy milyen vastagságú papírvesszőt mihez használunk.

 

Most pedig bemutatom az előkészületet a fonáshoz!

Mielőtt nekiállunk alkotni pár nagyon is fontos információt meg kell jegyeznünk. Az első és legfontosabb dolog hogy gyűjtsük össze az újságot vagy gyűjtessük össze ismerőseinkkel. Milyen papír jó? Jók a napilapok,reklámújságok, szórólapok, régi telefonkönyvek is megfelelnek. Nekem személy szerint a matt felületű papírok jönnek be, de ahány ház annyi szokás..

Fontos tudnivaló, hogy a papírnak van 1 száliránya ugyanúgy mint a textilnek, húsnak,növényeknek stb. Először is tapasztaljuk ki a szálirányt. Tépjük fel az újságot. Feltépve észrevehető hogy egyik irányba  szépen egyenletesen szinte egyenesen lehet tépni,míg másik irányba rojtosan,cikkcakkosan. Az a szálirány ahol egyenesen,egységesen lehet tépni. Próbáljuk ki többféle újságnál is és egy idő után próba nélkül ránézésre tudni fogjuk hogy hol is van a szálirány.

 

Készüljünk elő a fonáshoz!

Alapanyagokat tekintve szükségünk van

 • újságra,

 • ollóra

 • papír

 • ragasztóra

 • tekerő pálcára

Jó ha van egy szilikonos sütőlapunk vagy egy kidobásra ítélt viaszos vászon terítőnk amin tekerünk. A tekerő pálca lehet 2 mm-es vagy 2,5 mm-es hegesztő pálca/bevonat nélküli/, kötőtű, saslik pálca, hurka pálca, drót vállfa alsó része, bicikli küllő stb. Lényeg hogy legyen legalább 30 cm hosszú pálcánk,mert minél kisebb a pálcánk annál körülményesebb a tekerés,mert tekerés közben mindig ki kell húzogatni a pálcát és az pl. kezdőknél nehézkes. Rutinosabbaknál már ez nem okoz problémát.

A következő lépés,hogy az újságpapírt vágjuk fel szálirányba csíkokra. Ha 5-8 cm méretű csíkokat vágunk, abból vékony papírvesszők lesznek, ha 8-12 cm közötti a csíkunk azokból normál(közepes) méretű papírvesszők lesznek /kezdőknek ez az ajánlott/ a 12 cm –es vagy afeletti papírcsíkokból vastag papírvesszők lesznek. Ha meg vannak a csíkjaink akkor jöhet a tekerés.

 

Tekerés menete:

Tegyük le a szilikonos sütőlapot az asztalra majd rakjuk rá a felvágott papírcsíkunk. A papírcsíkra pedig a tekerőpálcát. Lehet jobbról balra tekerni és balról jobbra is. Én személy szerint balról jobbra tekerek. Ráteszem a bal sarokra a tekerőpálcát olyan 160-170 fokos szögben és a papír csücskét ráhajtom a pálcára és a körmömmel a tekerőpálca alá szegem. Ezt követően szépen nekiállok feltekerni a papírcsíkot. A tekerés vége felé a papír csücskét ragasztózni kell ezzel rögzítjük a pálcához. Fontos hogy a tekerés ne legyen túl szoros,mert nem tudjuk lehúzni a papírt a pálcáról,de az sem jó ha túl laza és lötyög a pálcán a papír,mert a fonás során csúnya ha a pálcák nem egyenletesek. Tehát ha feltekertük a papírt akkor húzzuk le a tekerőpálcáról és kész is van a papírvesszőnk. A papírvessző egyik széle széles,öblös,míg a másik fele pedig keskeny,csőrős. Ez így normális, hiszen a fonásnál egymásba toldjuk a papírvesszőket a keskeny részre húzzuk rá az öblöst, vagy ha a fonószál az öblös akkor abba belecsúsztatjuk a keskeny végűt.

tekerés technikája

 • Fontos tudnivaló, hogyha az újságpapír felső része fehér színű,akkor fehér papírvesszőket kapunk tekerés után,ha pedig mintás(színes vagy betűs) akkor pedig a papírvessző is színes lesz.

 • Érdemes a pálcák/papírvesszők gyártását jól begyakorolni,mert csak is szép pálcákból lehet szépen fonni. Ha meg van 200-300 db papírvessző akkor jöhet a festés.

 

Festési praktikák:

Festeni lehet előre is és utólag is. Ha előre festünk, akkor az 2 féle módon működik. Az egyik a merítéses módszer. Ehhez kell egy 60 cm hosszúságú virágláda. A virágládába kell tenni a festéket és bele 20-30 papírvesszőt majd meghempergetni majd miután kivettük a festékből egy neylonra kell tenni száradni. A legjobb ha természetes fényen száradnak meg a papírveszők,mert a direkt szárítás konvektoron vagy sütőben deformálja a papírvesszőket.

A másik módszer hogy ecsettel festegetni a pálcákat 10-20 darabonként. Ennek az a hátránya hogy pepecselős és a papírvesszők foltosak lehetnek, viszont előnye az hogy a festékkel lehet spórolni,mert a merítéses módszernél a papírvesszők jól megszívják magukat festékkel.

 

Előre festeni lehet ruhafestékkel, vizes alapú fapáccal,tojásfestékkel,ételfestékkel,akril festékkel,krepp papírral.

Én most a legáltalánosabb  festési módot a ruhafestékkel való festést mutatom be.

 • Tegyünk fel fél liter vizet főni majd forrás előtti állapotban a tűzről el kell távolítani. Ebbe a meleg vízbe bele kell önteni a festék port,majd elkeverni. Érdemes 2-3 kiskanál ecetet is beletenni,mert az ecet fixál és a festék is szépen felolvad. Miután kihűl, el lehet kezdeni a festést. A megmaradt festék dunsztosüvegbe zárva hetekig eláll szobahőmérsékleten.

 

Az előre festés előnye az hogy több színű papírvesszőnk lesz és a kosár amit fontunk az többszínű lehet így.

Colombus ruhafestékek

Utólag festés pedig azt jelenti hogy a kész kosár van festve. Ennek az a hátránya hogy a kosarak egyszínűek lesznek hiszen nagyon nehéz utólag több színű kosarat festeni,kivéve ha ecsettel vagy szivaccsal mindenféle absztrakt mintát vagy foltot festünk a kosárra.

Utólag festeni lehet

 • falszínezővel

 • akril festékkel

 • színes lazúrral (több színben kapható pl. dió,mahagóni,paliszander stb.),spray festékkel,víz festékkel stb.)

 

A kosárra ecsettel kell felvinni az anyagot. Ha pl. van maradék ruhafestékünk akkor merítéssel is lehet festeni hogy a kosarat minden irányból meghempergetjük a festékbe.

Fontos tudni a festésről, hogyha nem fehér pálcákat festünk,hanem betűseket akkor az esetek nagy részében-hacsak nem valami nagyon sötét festékről van szó vagy jól fedő festékről- akkor az újságpapír betűi látszani fognak. Ez ad egyfajta rusztikusságot a kosárnak,viszont ha valaki nem szereti a betűs illetve mintás papírvesszőket az fehéreket fessen és akkor egységes papírvesszők lesznek.

 

Nagyon fontos, hogy fonás után a kész kosarat erősíteni kell. Én ezt hígított faragasztóval csinálom. A faragasztó és a víz 50-50%-os aránya a kosárra kenve száradás után nagyon erős tartást ad a kosárnak. A faragasztó fehér színű,de száradás után átlátszó lesz.

erősítés faragasztóval

Miután kész van a megerősített kosarunk (természetesen ha utólag festünk, akkor festés után van az erősítés a megfont terméken,mert a faragasztó nemcsak erősít,hanem a festékre ad egy erős filmréteget is). Ha pedig előre festett pálcákból fontunk kosarat, akkor a kosár elkészülte után van az erősítés.

Miután meg vagyunk az erősítéssel és a kosarunk kőkeményre száradt, azután érdemes a kosarat lelakkozni vagy lazúrozni. A legjobb a lakkspray,mert a kosár réseibe is belemegy a lakk és nem hagy nyomot, viszont ecsettel is le lehet kenni folyékony vizes bázisú lakkal vagy színtelen vizes bázisú lazúrral. Lazúrok és lakkok is vannak selyem fényűek, fényesek és matt spraylakk is létezik.

 

Most pedig bemutatom a karton aljú kosár készítést képekben.

Ha 1 szállal fonunk, akkor tudni kell hogy a tartópálcák száma páratlan számú,mert csak így jön ki az előtte-mögötte ritmusban fonás 1 szállal. Én a dekupázsoláshoz(szalvétatechnika) nem dekupázs ragasztót használok, hanem színtelen vizes bázisú lazúrt. Vékony rétegben felviszem a kartonra a lazúrt ecsettel,majd a szalvéta legfelső rétegét finoman ráteszem a felületre és egy szivaccsal finoman megnyomkodom középről kifelé haladva. Ha teljesen megszáradt, akkor teszek rá sütőpapírt és közepes erősségű vasalóval végigvasalom és a szalvéta szép simává válik.

 

Mindenkinek jó gyakorlást kívánok!

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!