Dekupázsolás farostlemezre!!!

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘20.07.22)

Mára a decoupage(ejtsd:dekupázs) ,azaz a szalvétatechnikát szeretném nektek bemutatni. Többféle felületre lehet alkalmazni,mégis a teljesen sima, zsírtalan, portalan és tiszta felület a legalkalmasabb ehhez a technikához. Fontos tudni, hogy a szalvéta általában 3 rétegből áll és a legkülső,mintás részét applikáljuk fel a felületre, viszont ez az 1 réteg szalvéta rendkívül vékonyka és áttetsző. Éppen ezért szükséges az alapot dekupázsolni és a kívánt felületet fehérre festeni. A legjobb választás az akril festék (fehér),mert jól fed, csalódás nem lehet belőle.

Vannak un. decoupage ragasztók. Ezeket felejtsük el,mert kis kiszerelésben vannak és nagyon drágák. Éppen ezért a legjobb a színtelen,vizes bázisú lakk vagy lazúr. Gyönyörűen lehet vele dolgozni és nagy kiszerelést lehet venni jó áron, tehát a kosarak lakkozására is fel tudjuk használni és a szalvéta technikához is.

A decoupage menete: A fehérre festett és megszáradt felületet vékonyan bekenjük ecsettel (színtelen,vizes bázisú lazúrt vagy lakkot). Ezt követően a szalvéta mintás részét rátesszük.Lehetőleg óvatosan hogy sima legyen a szalvéta felülete (így lehet előtte vasalni is).Ha ez meg van, akkor egy kis szivaccsal (vannak decoupage szivacsok, de megteszi egy original mosogatószivacs kis vágott része) a középponttól szépen kifelé haladva a szalvétát finom,de határozott mozdulattal rányomkodjuk a felületre. Nem szabad súrolni, sikálni,mert a szalvéta elcsúszik és onnantól menthetetlen. Tehát szépen eldolgozzuk.Ha megszáradt akkor elvileg készen van,viszont ha egy kicsit ráncos, akkor tehetünk rá egy zsírpapírt vagy sütőpapírt és közepes erősségű hőfokra állított vasalóval végigvasalhatjuk a felületet. Azért ez még szebbé teszi. Zárásként pedig egy vékony réteg színtelen, vizes bázisú lazúrt vagy lakkot kell kapjon.

Rika

 

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük