Patkó készítés

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘21.01.05)

Mára a patkó készítést hoztam nektek. Nem kell hozzá egyéb mint néhány szál papírvessző; 0,6 mm-es drót, amit a patkó formába kell húzni. A technika egyszerű. A fonószállal a patkó formát jó szorosan balról jobbra megkerülgetve nyolcasokat körbeírva kell 🙂

Az erősítést hígított faragasztóval csináltam. Tehát egy margarinos dobozba érdemes kikeverni annyi faragasztót amennyit használunk. Érdemes 30% faragasztót és 70% víz arányt kikeverni és ebbe a lébe beleáztatni a fonott kosarat vagy egyebet pl. jelen esetben a patkót. Nem kell megijedni ha az újság kifehéredik.Száradás után beton kemény lesz. Végül én ezüst sprayfestékkel lefújtam.

Tudtad?

patkót régen a rossz szellemek és a balszerencse elűzésére használták. Ezen kívül, mivel a holdsarlót szimbolizálja, úgy gondolták, hogy termékenységet is hoz. Szerencsehozó tárgynak is tartották (mert a ló sokáig szent állat volt), de csak azt, amelyiket az út mentén találtak, a vásárolt patkónak nem hordozza a varázserőt.

A néphit szerint a vasból készült lópatkó láttán a démoni lényeket szörnyű félelem fogta el. Ezért régen a házak és istállók ajtajára, falára szegezték fel, hogy megőrizzék a család és a jószág egészségét és távol tartsák a háztól a gonosz erőket. Egyes magyarázatok szerint, ha U alakban áll, akkor beleesik a szerencse, míg fordított állásban védelmet nyújt az ártó szellemekkel szemben.

A patkó emellett fontos státusszimbólum volt, hiszen akinek lova volt, az már nem volt szegény ember. A régiek szerint a lópatkó esküvőt jósol a családban és a baráti körben.

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük