Papírvesszők festése gyakorikérdések

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘21.05.24)

Ma így pünkösd hétfőjén egy kicsit lazább mini leckét hoztam nektek, bár a végére érve rájöttök, hogy annyira nem is laza, hanem tanulságos. Összegyűjtöttem azokat a leggyakoribb kérdéseket, amiket feltesztek nekem privátban főleg a festéssel kapcsolatban.

1.Milyen fajta ruhafestéket használsz?

-Többnyire Columus ruhafestéket, mert azt árulunk a boltban, de használtam már Ibéria ruhafestéket is.

2. Mennyi vízzel hígítod?

-Fél literben szoktam. Ez az a mennyiség, amitől nem lesz nagyon halvány és élénk sem. Én kevesebb vízben csak a tojásfestéket szoktam oldani (kb.2 dl), de ruhafestéknél fél liter.

3. Mennyire meleg a víz?

-Ha nagyon sietek, akkor beteszem 5 percre a mikróba megmelegíteni a vizet, de ha ráérősebb vagyok, akkor forralom gyöngyözésig. Dunsztosüvegbe tároloma  festéket és igyekszem felhasználni, ha rögtön nem is sikerül, azért 2-3 részletben fel szoktam használni. Hosszabb tárolás esetán a festék állaga romlik!

4. Teszel-e hozzá ecetet, sót vagy lazúrt?

-Ecetet szoktam 1 evőkanállal, ami 10%-os, de elhagyható. Lazúrt, sót stb. nem teszek bele. Vizes bázisú festék, tehát viszonylag jól befogja a papírt.

5.Milyen újságokból fonsz?

-Napilapokból, főleg Zalai Hírlapból. Nagymamám gyűjti nekem. Jól festhető, a papírt is nagyszerű feltekerni. A színes újságok, reklámanyagok nem olyan jól színezhetőek mint a napilapok, főleg a fényesek.

6. Mitől nem lesz foltos a papír?

-Nos, a festés elég összetett dolog, de mindenképpen virágládában merítéses technikával festek, attól nem lesz foltos. Ha ecsettel kenegetjük a vesszőket, akkor a papír nem szívja meg magát sok festékkel és foltosabb lehet. Ugyan lehet így spórolni, de macera a vesszőket fordítgatni, gurgatni és úgy festegetni. A festékfürdőbe pedig beleteszek kb. 20 db-ot, jól átforgatom és a festékben hagyom 10-20 másodpercig őket, attól függ milyen koncentrációjú a festék. Erősebb avagy sem. Ne essünk abba a hibába, hogy van 100-200 vesszőnk és random beledobáljuk a festékbe az összeset. Pont hogy így is foltos lehet, ha nagyon egymás hegyén-hátán vannak. A kevesebb mennyiség jól forgatható a festékben, majd jobban lehet rendszerezni is. A fokozatosság elve itt is működik.

7.Milyen eszközöket használsz a festéshez?

Gumikesztyű alap. A ruhafesték a bőrünket is befogja. Kell a gumikesztyű mindenképp. Virágládába teszem a festéket és azokba a vesszőket. A virágláda legyen legalább 50 cm hosszú, mert a klasszikus napilapokból készült vesszők 47-48 cm hosszúak. Legyen neylon a szárításhoz. Akár egy neylon pelenkás zacskó, takarófólia, sittes zsák, kukászacskó stb. Ne papíron szárítsatok, mert a nedves papír ragad a másik papírhoz és tépődhet. Ha van egy régi nem használt ruhaszárító, akkor a rácsaira rá lehet tenni a vesszőket merőlegesen,de jó egy régi nem használt tepsi vagy sütőrács is.

8. Hogyan rendezed el a festett papírvesszőket szárításkor?

Nem egymáson vannak, hanem egymás mellett szétterítve, mert sokkal gyorsabban és szebben száradnak, nem deformálódnak.

9.Mivel gyorsítod a szárítást? Szoktál sütőben,radiátoron vagy kályhán vesszőket szárítani?

-Neeeeeeem és ti se csináljátok!!!! A hirtelen meleg hő hatására a vesszők deformálódnak. Egy banán formát vesznek fel és ráadásul még szét is nyílhatnak. Van, hogy gyorsítani kell a szárítást, mert fonni szeretnénk, az idő szorít stb. A legjobb száradás a napfény, ahol neylonon, többször átforgatva lehet szépen szárítani a vesszőket. Ha nincs napsütés, akkor a szobahőmérséklet. Viszont ha tényleg szeretnénk gyorsítani a száradást, akkor a hideg levegő alkalmas a gyorsszárításra ahhoz, hogy ne deformálódjanak a vesszők. Erre tökéletes a ventilátor. A festett papírvesszőket egymás mellé szépen el kell egyengetni. Először a ventilátort érdemes kisebb fokozatra kapcsolni, 1 órát várni, megforgatni a vesszőket és utána fokozatosan emelni a fordulatszámot. A neylonra tegyünk valami nehezéket akár egy kanalat, hogy a ventiátor ne csörögtesse meg szállingóztassa. 😀

10. Ha lazúrral, zománcfestékkel vagy akrilfestékkel festesz, hogy csinálod hogy ne ragadjon össze és ne kelljen szétválasztani vagy rosszabb esetben kidobni a vesszőket?

-Jó kérdés és hasznos megfogadni pár tanácsot, ha meg akarjuk kímélni magunkat egy csomó bosszúságtól és kellemetlenségtől. Ha nem vizesbázisú festékkel festünk és a festék tapadása jóval intenzívebb mint a vizes bázisúaknál, akkor mindenképpen a festést ecsettel végezzük és ne mártogatással, mert iszonyat pazarlás és ragadós, taknyos lesz az egész. Tehát itt kell neylon, buborékfólia-később kifejtem a miértjét-, ecset, festék, külön tál, szivacs és papírtörlő a kicsepegtetett festékhez, víz ha kell hígítani és gumikesztyűűűű.

Fontos, hogy a papírvesszők egymás mellett legyenek szépen kiterítve és nem egymáson. Ecsettel (lehet vastagabb is) egymás mellett a festékes ecsetet szépen végig kell húzni a vesszők egyik felén, amjd ha kész van egy bizonyos mennyiség, akkor óvatosan megfordítni őket és a másik oldalukat kell festeni. Nem érdemes a vesszőket a levegőbe felvenni, a neylonon is lehet szépen átforgatni. Na ehhez jó a buborékfólia. Nagyon hasznos, ugyanis a papírvesszőket szépen lehet rajta görgetni, a szálak nem tapadnak rá, vagyis kevésbé és a lyukacs melletti rész/mélyedés folyamatosan levegőzik. Ha készen van a festés, akkor a szárításnál ügyeljünk arra, hogy rácsosan, szellősen tegyük egymásra. Azaz 1 sor függőlegesen, 1 sor vízszintesen majd a következő réteg lehet sréhen majd ismér vízszintesen majd ismét függőlegesen és SZELLŐSEN, egymástól 1-2 cm távolságnyira. Így száradáskor levegőznek, minden oldaluk szépen megszárad, csak az érintkezési pontoknál „ragadhatnak”, de többnyire nem pattogzik le a festék, gyorsabban szárad és nem kell forgatni, gyakorlatilag a teljes száradáskor ráérünk 1 kötegbe összefogni. Nagyon fontos, hogy a legalsó sor buborékfólián legyen, mert az alsó sor vesszői nem tapadnak rá a neylonra. Sima neylonra rátapadhatnak és a festék azon a részen hosszába lejöhet, de a buborékfólián nem, mert szellőzik.

Egy kulisszatitok!

Tudjátok hogy festettem ezüst színű papírvesszőket?

Mintás újságpapírból készített vesszőket bármilyen színű maradék festékbe érdemes megmártogatni (nekem nagyon halvány barna festékem volt). Lényeg, hogy a papír jól megszívja magát festékkel. Tehát nedves legyen. Utána egy sötétebb színbe kell belemártani a nedves vesszőket, nekem acélszürke volt. Jól megmártogattam és rátettem az egészet buborékfóliára. Majd jöhetett ecsettel az ezüst zománcfestékkel való festés egyenként, jól átforgatva és festve hogy egyenletes legyen. Egy kis festéket egy tálba tettem, a végén kicsit hígítottam festékkel. Ezután rácsosan elrendeztem és szépen várok míg megszárad 🙂

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük