Babaágy fonás

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘21.10.14)

Mára egy különleges és érdekes leckét hoztam nektek. Van Tatabányán egy Kanga babahordozó klub, ahol lelkes kisgyermekes anyukák találkoznak és számukra érdekes dolgokat beszélnek át. Ebbe elsősorban a kendős hordozás tartozik bele, de belekóstolhatunk a mosható pelenkák és betétek világába, valamint egyéb babákat és mamákat érintő kérdésekbe. Mi 2 évvel ezelőtt költöztünk Tatabánya mellé és tavaly jelentkeztem a Kanga csoportba. A 7.szülinapon ott is voltam és nagy örömmel töltött el, hogy a 8.szülinapon már vihetem a kosaraimat is és bemutatkozhatok. Ezeken a szülinapokon van tombolasorsolás és természetesen ebben az évben is van egy szuper fődíj, méghozzá egy Tubi Shop által gyártott baba kiegészítőkkel. Engem ért az a nemes feladat, hogy az ágyat megfontam a babának.

Natúr színű papírvesszőkből fontam. Az ágy lábait pedig spatulából és hurkapálcikákból készítettem. 4 db spatulát használtam fel az aljukat levágtam egy nagyon éles ollóval egyenesre, majd mindkét oldalára szorosan hurkapálcikákat ragasztottam faragasztóval. Csipeszeltem egy éjszakán át, hogy jó kössön meg, majd végül csiszoltam, addig, míg teljesen szép sima nem lett. Így már meg van a 4 nagyon masszív ágyláb.

Maga a baba 35 cm hosszú és 25 cm széles ha a kezeit széttárja. Tehát az ágy hosszának legalább 40 cm-nek kell lennie és 28 cm szélesnek.

Kezdés: 10 szálat letettem hosszába egy centis távolságokra 7 szálat pedig keresztbe. Az oldalsó 7 szál érdekessége az, hogy a legfelső vízszintes szál(1) kerítésfonással van, majd alatta lévők (2) két szálas alapfonással, majd az alatt (1) szintén kerítésfonással, az az alattiak(2) két szálas alapfonással és végül a legalsó(1) szintén kerítésfonással. Így jött ki  a 7 szál, de mivel egy szálnak 2 vége van, így ez az ovális alj függőlegesen 20 szál, vízszintesen pedig 14. Így a tartószálak száma 34.

Elkezdtem 2 szálas alapfonással fonni. 24 szál kellett 10 sorhoz. Miután kész lett a 10 sor, elkezdtem szögletesíteni. Szögletesítés után a keskeny oldalakon, vagyis a jobb- és bal oldalon a tartószálakat sűrítettem 14 szállal, tehát a jobb oldalon is héttel és a balon is. Így a tartószálak száma 48 lett.

A szögletesítés elkezdésénél a hossza 22,5 cm volt,a szélessége pedig 14 cm. Mivel időközben erősítettem folyamatosan hígított faragasztóval, így erősítés után  a hossza 21,5 cm, a szélessége pedig 13,5 cm. A kezemmel igazítottam.

A szögletesítés szabálya ennél az ágynál: A sarkokon az alsó szállal fordultam meg a tartópálca körül. Azért csak az egyikkel, hogy ne legyen túlságosan csomós.

A szögletesítés után a hossza 27 cm lett a szélessége pedig 20 cm. Ekkor is erősítettem, tömörítettem, hogy minél szorosabb legyen, így az erősítés után a hossza 26,5 cm, a szélessége pedig 19,5 cm.

16 sor után mind a 4 sarokra +2 szál toldást tettem, azaz 8 szálat. Így a tartószálak száma 56 lett. A 23.sortól minden sarkon szögletesítettem. Így a hossza 46 cm lett és a szélessége pedig 30 cm. Viszont most jön az érdekessége. Nagyon erős hígított faragasztóval és PVA ragasztóval átkentem és formáltam az ágyat. tehát a hosszát felhajtottam és a szélét is. Így nem volt klasszikus értelemben véve felállítósor, hanem az oldalakat felhajtottam, hagytam állni legalább 2 éjszakát mire teljesen megköt a ragasztó és folytattam a fonást az oldalán. Miután meg volt a teljes ágy fonás, azután 3 páros szegéssel lezártam és legvégül jött a lábak rögzítése, amit esztétikus megcsinálni, kitámasztani, rögzíteni nem volt könnyű feladat, de megoldottam. Amúgy a baba feje mögötti rész azsúr fonással van és ki van domborítva. Ezáltal esztétikus lett, szellős és különleges.

Az egész folyamathoz 193 db papírvessző fogyott el. Legvégül pedig miután készen volt a többszöri erősítés. Nagyon halványan, szinte alig észrevehetetlenül antikoltam ezüst ill.arany színű akril zománc festékkel egy szivacs segítségével. Ettől nagyon kellemes selyemfényű csillogást kapott, ami igazán napfénynél észrevehető. A legfontosabb szempont volt az újrahasznosítás és a természetesség. Azt hiszem az előbbi megvalósult a papírral, spatulával és hurkapálcikákkal. Az utóbbi pedig a natúr (szafari ill. sárga) papírvesszőkkel.

Fogadjátok sok szeretettel!

Rika Nyuszi

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük