Réz-fehér színű csigamintás váza 21 tartópálcára

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘22.05.09)

Mára egy cseppet sem egyszerűnek mondható váza fonását hoztam nektek. Embert próbáló volt ez a minta, tehát erős idegzetűeknek és haladóknak ajánlom! A pontos számolás elengedhetetlen, ugyanis elég 1 helyen elrontani és az egész minta csúszni fog…

Tehát egy  szögletes alapú karcsúsított vázát fontam körbe, aminek az alapja 8×8 cm, magassága 17 cm és a felső átmérője pedig 7 cm. Az alapot úgy csináltam, hogy 5 tartópálcát letettem függőlegesen, egyet sréhen és 5 db-ot vízszintesen. A sréhen lerakott szál egyik végével készítettem az alapot kerítésfonással, így a tartópálcák száma 21. Pár kör után betoldottam +1 szálat és szögletesítettem majd folytattam a fonást két szálas alapfonással.

A felállítósor után következett 5 sor kettős alapfonással fehérrel, majd a minta. Egy érdekes csavart mintát hoztam nektek. A jegyzetemet lefényképeztem. Értelemszerűen alulról haladtam felfelé, így az egyes szám az 1.sor stb. Összesen 20 sor van.

Fehér festetlen papírvesszőkkel és dekor réz színű zománcfestékkel festett papírvesszőkkel haladtam. Ennek a mintának a trükkje, hogy számolgatni kell pontosan és mindig úgy kell a színeket váltogatni, hogy a tartópálca mögé essen a váltás. Ha látszik akkor csúnya. Szóval ehhez kell igazán a rutin. Az F betű az a fehér, az R betű pedig a réz értelemszerűen. 5F egyenlő 5 fehérrel, 3R egyenlő 3 lépés rézzel. Kettős alapfonással fontam.

A mintát a pinterestről szedtem le. Ahány kocka, annyi tartópálca, de mivel nekem adott volt az üveg magassága, szélessége, így én pont úgy és akkorára csináltam, hogy a minta beleférjen. Tehát 21 tartópálcára, de a képen 31 tartópálca van. Érdemes ezt a mintát egy szép nagy dobozon megcsinálni 31 tartópálcára 🙂

Tehát az alaprajz:

Folyamat:

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük