Szögletes karcsúsított váza ferde nyílfonással

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘22.07.01)

Mára egy karcsúsított kávésüveget hoztam, aminek a magassága 17 cm. Az alja szögletes 8,5 cm x 8,5 cm. A felső átmérője pedig 7 cm.

Az alját fekete színű papírvesszőkből fontam szögletesítve 5+5 kezdőszállal, ami 10, így a tartószálak száma 20 db.

Az alsó részen fontam 2 sort feketével majd jött egy négyes gyűrű zöld szálakból. A négyes gyűrű 4 fonószállal való fonást jelent, s mindig az aktuális utolsóval (bal oldali szállal) haladok 3 tartópálca előtt és 1 mögött. Amikor körbeértem, akkor lezártam, majd jöhetett a ferde nyílfonásos minta. Nem elég hogy nyílfonás, de még szögletes is?! Hmmm.

Van tehát 20 db tartóvesszőm és én 16 szálon fontam. Kiválasztottam 8 színt (citromsárga, halvány bíbor, pink, narancs, fehér, kék, pasztell narancs és zöld) Mindegyik tartószálra ráhúztam 1-1 színt. Tehát papírvesszőt összetoldottam és félbehajtottam így lett egyik tartószálon citromsárga /duplán/és a mellette lévőn is. Mind a 8 szín 2x szerepel, de az azonos színek egymás mellett vannak, tehát citromsárga-citromsárga, bíbor-bíbor, pink-pink stb. Így jött ki hogy 16 tartópálcán volt a 8 szín kétszer. A maradék 4 tartópálca szabadon állt. Azzal a szállal kezdtem a fonást, ami előtt a 4 tartópálca szabadon állt. Tehát mentem kettős alapfonással 4 lépést. Azt követte ugyanaz a szín, így haladtam a következő szálakkal 4 lépést fordított kettős alapfonással. Így jött ki a nyílminta. Tehát sárgából 4 lépés kettős alapfonással, majd a következő sárgával 4 lépés fordított kettős alapfonással és így jött a többi. A felső részén, amikor elfogytak a szálak, akkor lezártam őket a fonatba és a felső részt kettős alapfonással csináltam végig zöld színnel. Nem olyan bonyolult mint ahogy tűnik, viszont mutatós. A szálakat csak 1x hosszabbítottam meg.

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük