Kínálókosárka fém vázra fonva

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘24.01.05)

Mára egy nagyon érdekes és különleges leckét hoztam Nektek. Adott egy fém vázas kosár, még lomtalanításkor cserkséztem be ezt a kincset. Mindig tudtam, hogy körbe fogom fonni. Viszont különlegesre szerettem volna, hiszen az alja duplafalú és én is ehhez akartam idomulni.

Első körben 2 szálas alapfonással körbefontam az oldalát. Barna festett papírvesszőket használtam. Ezt követően jött az alja, de nem a legalja, hanem a belső alja, hiszen ahogy írtam is, dupla falú (aljú) vázról van szó. Fekete papírvesszőket összetoldottam és a közepére helyeztem, majd kerítésfonással az egyik félkörívet, majd a másikat körbefontam. Elég nehéz volt a kerekítésnél a szálakat eldolgozni. Amikor ezzel készen lettem, akkor a perem jött szintén fekete papírvesszőkkel körbetekergetve, így az alja(feneke) és a felső rész is szinkronban van.

Így már 80%-ban kész van a kosár. Jöhetett a legalja és az alsó perem elkészítése, ami cseppet sem volt olyan könnyű, mint aminek látszik. Az alját maradék színes és rövid papírvesszőkkel oldottam meg. Először lemértem, majd kiszámítottam az ovális aljat és függőlegesen letettem a papírvesszőket. A felső részen festőszalaggal leragasztottam, hogy ne csúszkáljanak össze-vissza. Ezt követően pedig középen kettős alapfonással fontam a függőleges szálak mentén . Ügyeltem arra, hogy a fonószálak mindkét vége megmaradjon a széleken, hiszen azok tartópálcákként funkcionálnak. Amikor készen lett az ovális alap megfonása és hozzámértem a kosárhoz, azután jött a felállítósor majd a 2 fonószálat megtoldottam még plusz 2 szállal (mellettük), így négy fonószálam lett. Négy fonószállal pedig elkészítettem a négyes gyűrűt kb.3 sorban míg a kosár oldalfonás magasságához értem. A kicsi kiálló tartópálcákat bedugdostam a fonat alá és jó vastagon megragasztottam faragasztóval, majd erősítettem és formáztam (a fonathoz nyomtam az alsó fonatot) és gumikkal még hagytam is így megkötni.

Végül kétszer erősítettem az egészet és zománc akril festékkel antikoltam úgy ahogy van. Aztán jöhetett a lazúr és lakk. Lett egy kis súlya is, de azt hiszem mutatós lett.

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük