Papírvesszők festése gyakori kérdések

Sziasztok!

Mai napi mini lecke(‘24.04.08)

Összegyűjtöttem azokat a leggyakoribb kérdéseket, amiket feltesztek nekem privátban főleg a festéssel kapcsolatban.

1.Milyen fajta ruhafestéket használsz?

-Többnyire Columbus ruhafestéket, mert azt árulunk a boltban, de használtam már Ibéria ruhafestéket is.

2. Mennyi vízzel hígítod?

-Fél literben szoktam. Ez az a mennyiség, amitől nem lesz nagyon halvány és élénk sem. Én kevesebb vízben csak a tojásfestéket szoktam oldani (kb.2 dl), de ruhafestéknél fél liter.

3. Mennyire meleg a víz?

-Ha nagyon sietek, akkor beteszem 5 percre a mikróba megmelegíteni a vizet, de ha ráérősebb vagyok, akkor forralom gyöngyözésig. Dunsztosüvegbe tárolom a  festéket és igyekszem felhasználni, ha rögtön nem is sikerül, azért 2-3 részletben fel szoktam használni. Hosszabb tárolás esetén a festék állaga romlik!

4. Teszel-e hozzá ecetet, sót vagy lazúrt?

-Ecetet szoktam 1 evőkanállal, ami 10%-os, de elhagyható. Lazúrt, sót stb. nem teszek bele. Vizes bázisú festék, tehát viszonylag jól befogja a papírt.

5.Milyen újságokból fonsz?

-Napilapokból, főleg Zalai Hírlapból. Nagymamám gyűjti nekem. Jól festhető, a papírt is nagyszerű feltekerni. A színes újságok, reklámanyagok nem olyan jól színezhetőek mint a napilapok, főleg a fényesek.

6. Mitől nem lesz foltos a papír?

-Nos, a festés elég összetett dolog, de mindenképpen virágládában merítéses technikával festek, attól nem lesz foltos. Ha ecsettel kenegetjük a vesszőket, akkor a papír nem szívja meg magát sok festékkel és foltosabb lehet. Ugyan lehet így spórolni, de macera a vesszőket fordítgatni, gurgatni és úgy festegetni. A festékfürdőbe pedig beleteszek kb. 20 db-ot, jól átforgatom és a festékben hagyom 10-20 másodpercig őket, attól függ milyen koncentrációjú a festék. Erősebb avagy sem. Ne essünk abba a hibába, hogy van 100-200 vesszőnk és random beledobáljuk a festékbe az összeset. Pont hogy így is foltos lehet, ha nagyon egymás hegyén-hátán vannak. A kevesebb mennyiség jól forgatható a festékben, majd jobban lehet rendszerezni is. A fokozatosság elve itt is működik.

Rika

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük